ARTIKEL
 • Berbaik sangkalah dengan Allah…
  08/08/2018
  Wang syiling lebih kurang 70 sen di tapak tangan saya tenung sejenak. Kemudian sekali lagi membelek-belek beg duit. Mencari-cari jika ada saki-baki wang syiling lain. Ternyata tidak ada. Sedangkan perut saya benar-benar lapar pagi itu. Sebaik menunaikan solat subuh berjemaah, saya termanggu sebentar di tangga surau.
 • SMARTPHONE RACUN RUMAH TANGGA
  07/30/2018
  Kewujudan teknologi pada zaman kini mempunyai banyak kebaikan. Antara teknologi yang sering digunakan ialah smartphone yang mempunyai pelbagai aplikasi seperti facebook, wechat, chatting dan lain-lain. Tidak dinafikan bahawa semuanya memudahkan urusan kerja dan komunikasi di antara manusia.
 • Mahu Umur yang panjang dan berkat? Jalani 6 tips ini sepanjang hidup.
  07/26/2018
  Cari dan rebutlah pahala dalam setiap amalan seharian kita seperti ketika makan, minum, tidur, berkerja, bermuamalah sesama makhluk, memberi dan menjawab salam, mendoakan orang yang bersin dan memaafkan orang lain. Semua ini jika diniatkan ikhlas untuk mendapatkan redha Allah SWT, maka ia diganjarkan pahala yang tidak terhingga.
 • LEMBU PUN TIDUR
  07/24/2018
  Hampir 1/3 daripada hidup kita dihabiskan dengan tidur. Tapi tidur orang beriman di sisi Allah dicatat sebagai ibadat, iaitu dengan mengikut adab-adab tertentu.
 • JAKARTA GUE DATANG!
  07/24/2018
  Sebut sahaja indonesia pasti terbayang tentang keindahan panorama pantai di daerah Bali. Itu belum lagi tempat-tempat yang dikatakan sebagai syurga membeli-belah yang popular bertempat di Bandung. Jika jiwa yang cenderung berada di tempat tenang pasti akan memilih daerah Sumatera Barat untuk menikmati keindahan Danau Maninjau yang saujana mata memandang.
  jakartalibur
 • TIP INI MEMBANTU SAYA DAN ANDA KEKAL POSITIF!
  07/18/2018
  “Usah putus asa dengan rahmat Allah. Teruslah meminta agar kita terus diberi kekuatan untuk berdamai dengan takdir yang Dia tetapkan. Ketahuilah, kita merancang dengan cita-cita tetapi Dia merancang dengan cinta!”
 • 15 MINIT SEHARI, 7 KALI SEMINGGU
  07/18/2018
  Dengan hanya 10 hingga 15 minit sehari, kita sudah mampu membaca sekurang-kurangnya dua muka surat al-Quran beserta terjemahannya.
  al quranquran
 • Ustaz Hanafiah terus berdakwah walaupun diuji dengan kanser Limfoma. 'ALLAH KAN ADA'
  07/23/2018
  Bila disebut kanser, semua orang pasti menggeleng. Seterusnya terlontar satu soalan, “Berapa lama masa yang ada?” Namun, kita semua akui, bukan mudah untuk menafikan kenyataan ‘bakal mati’ yang telah dibentangkan di depan mata oleh beberapa orang doktor pakar.
 • BAKAL HAJI, ANDA WAJIB BACA PANDUAN INI UNTUK MENDAPAT HAJI MABRUR
  07/23/2018
  "Mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, yaitu orang-orang yang sanggup perjalanannnya ke Baitullah. Barangsiapa mengingkari (terhadap haji), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya dari Semesta Alam.
  haji
 • TIDAK DIBERI ITU JUGA SEBUAH PEMBERIAN
  07/11/2018
  Just believe that Allah always give something good to us. If not good enough now, it will good soon! Insya Allah.
ANDA MUNGKIN SUKA