Mengapa Cicak Perlu Dibunuh?


“Bunuhlah cicak, nanti dapat pahala.”

 

Begitu pesanan yang diujarkan pada kita sejak kecil. Cicak tergolong dalam binatang yang sunnah dibunuh kerana beberapa sebab.

 

Pertama, kerana ia adalah binatang fuwaisiq (perosak).

 

Diriwayatkan daripada Saad bin Abi Waqaz:

 

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم أَمَرَ بِقَتْلِ الْوَزَغِ وَسَمَّاهُ فُوَيْسِقًا

 

Maksudnya: “Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan supaya membunuh cicak, dan disebutnya sebagai Fuwaisiq (binatang kecil yang mendatangkan kerosakan).” (Hadis riwayat Muslim, no. 2238)

 

Kedua, kerana pernah dinukilkan bahawa ia pernah meniupkan (menyemarakkan) api yang membakar Nabi Ibrahim AS.

 

Diriwayatkan oleh Ummu Syarik r.anha:

 

‏أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَمَرَ بِقَتْلِ الْوَزَغِ وَقَالَ كَانَ يَنْفُخُ عَلَى إِبْرَاهِيمَ عَلَيْهِ السَّلاَم‏‏‏

 

Maksudnya: Sesungguhnya Rasullullah SAW memerintahkan supaya membunuh cicak. Dan Baginda bersabda “Sesungguhnya cicak itu meniup (menyemarakkan) api yang membakar Ibrahim AS” (Sahih al-Bukhari, no.3359)

 

Ada pahala yang diperuntukkan buat orang yang membunuh cicak dan pahala yang paling banyak adalah pada pukulan yang pertama dan semakin berkurang pada pukulan-pukulan yang seterusnya.

 

Hal ini kerana, cicak tetap tidak boleh diseksa ketika membunuhnya sama seperti binatang-binatang lain juga. Membunuh pada pukulan pertama akan mengurangkan keseksaannya dan itulah cari yang paling baik. Wallahua’lam.

 

Rujukan:

Mufti Wilayah Persekutuan

Bunuh Cicak
ARTIKEL MESTI BACA
ANDA MUNGKIN SUKA
googletag.cmd.push(function () { googletag.display('KMK_KaryaBestari_ROS_Interstitial-0'); });